Tweenul.nl heeft vandaag aandacht besteed aan de v.v.Westerlee. De commissie PR van onze vereniging heeft hiervoor de onderstaande tekst geschreven voor de collumn “clubmens” waar iemand de kans krijgt iets te vertellen over zijn of haar vereniging.

Westerlee

“Wat Westerlee misschien wel uniek maakt is dat er niet één echte clubman rondloopt maar juist vele, de club is van het dorp. De club is een warm nest en mensen blijven vaak decennia actief bij de club.  Een voorbeeld hiervan is dat bijna de gehele 1e selectie het voetballen heeft geleerd in de jeugd van Westerlee. Ondanks het afnemende ledenaantal staan er dagelijks vrijwilligers klaar om te zorgen dat de wind door de vereniging blijft waaien. Tegenwoordig kent Westerlee negen commissies die zich richten op bepaalde werkzaamheden binnen de club. Zij zorgen er samen voor dat alle taken die nodig zijn om een vereniging draaiende te houden worden uitgevoerd.  Kent Westerlee dan niet een ‘echte clubman’? Natuurlijk zijn er de mensen die er altijd zijn, alles aanpakken en zich zorgen maken. Naast hun dagelijkse bezigheden zetten zij zich volop in voor de vereniging, wanneer je echter namen gaat noemen doe je meteen anderen te kort.”

Verhalen en historie

“Al is de omvang van de club niet groots te noemen, mooie verhalen zijn er in overvloed. Verhalen die een hoofdrolspeler kennen en zelfs wel meerdere. Alle verhalen zouden nooit plaats hebben kunnen vinden als er geen clubmensen waren geweest. In 2015/2016 degradeerde de club naar de vijfde klasse, een dieptepunt in de geschiedenis. Onder leiding van trainer Guus Zantinga knokte de ploeg zich terug. Onder toeziend oog van vele Westerleeërs werd promotie gerealiseerd, waardoor de vereniging dit seizoen weer in de vierde klasse voetbalt.  Een ander toppunt afgelopen seizoen was de zegetocht van het 3e (’t daarde) elftal. Tot de laatste speeldag bleef het spannend en er moest een beslissingswedstrijd aan te pas komen om te bepalen wie er kampioen zou worden. Ondanks het wat lagere niveau van de ‘pret’ voetballers trok heel voetbalminnend Westerlee richting Wagenborgen om de jongens aan te moedigen. Deze legendarische wedstrijd werd helaas verloren na penalty’s. De saamhorigheid die we het afgelopen seizoen hebben gemerkt is iets wat kenmerkend is voor Westerlee. Ongeacht rang of stand, je wordt snel opgenomen in de ‘Westerlee familie’. Of je nu wil gaan voor het spelen in Westerlee 1 of gewoon lekker een balletje wil trappen op het veld en een biertje pakken in de kantine, voor iedereen is er een plaats.

Dit laatste legt een mooie link naar een clubman uit het verleden, kapper Abbas. Zo ongeveer heel Westerlee weet wie kapper Abbas was. Naast het dagelijks knippen van menig Westerleeër was de beste man actief als penningmeester. Wekelijks werden de opstellingen opgehangen in de vitrine van zijn kapsalon en steevast werd een ledenvergadering afgesloten met een gratis pilsje. Tot op de dag van vandaag is het ‘rondje van Abbas’ een begrip in de kantine. Een ledenvergadering of een gezellige avond wordt dan afgesloten met een laatste rondje van de zaak waarbij luid door de dienstdoende barman/ vrouw wordt geroepen dat het “rondje van Abbas” volgt, iedereen wist dan dat het tijd is om te gaan.

Eén van de andere begrippen binnen de vereniging was zeker clubicoon Elzo Veldman. Hij riep 37 jaar lang als voorzitter na de Algemene ledenvergadering dat het tijd was voor het rondje van. Onder zijn parmantige grijze snor brandde altijd zijn eeuwig brandende sigaret. Partijdig was voorzitter Veldman altijd, zelf zei hij altijd dat hij door een oranje bril keek. Als het eerste van Westerlee speelde, liep hij continu rond het veld omdat hij door de spanning en de manier waar hij hier mee omging niet stil kon staan. Onder zijn bewind heeft ook de club niet stil gestaan, hij was mede de initiator van het tweede veld en de uitbreiding van de kleedkamers. In 2015 kreeg hij voor zijn inzet het erelidmaatschap en het pad naar de kleedkamers werd ‘Elzo’s loantje’.

Beslissingen moesten er vaker gemaakt worden bij Westerlee. Misschien wel de moeilijkste beslissing was om van zondagvoetbal over te stappen naar het zaterdagvoetbal. In 1964 werd besloten om over te stappen naar het zaterdag voetbal. Johannes “Dattien” Kielman, sinds de begin jaren actief en clubman in hart en nieren, legde naar jaren actief en trouw lidmaatschap de voorzittershamer neer omdat hij op zaterdag niet representatief kon zijn. Meerdere leden zegden het lidmaatschap op door deze beslissing. Anderzijds waren er vele talentvolle leden die de overstap maakten van CVSB uit Scheemda. Sommigen beweren zelfs dat dit de redding is geweest van Westerlee.”

Toekomst

“Nog altijd moeten er beslissingen genomen worden. Een nieuw gevormd bestuur timmert sinds vier seizoenen hard aan de weg. Het sportcomplex kreeg de afgelopen jaren een metamorfose, de teams van v.v. Westerlee worden in een nieuw tenue gestoken dat door eigen leden is ontworpen en na de uitbreiding, waarin een verzorgingsruimte en veel grotere opslag te vinden zijn, liggen er plannen om de kleedkamers van een update te voorzien.  Conclusie mag zijn dat we bij Westerlee liever kijken naar het geheel dan naar één persoon specifiek, want samen sta je sterk. Dat is wat Westerlee als dorpsvereniging zo groot maakt: ‘de club is van ons allemaal’.”