Dat de belangen groot zijn in de laatste wedstrijden in de zaterdag 5e klasse A kun je wel stellen. Eigenlijk valt pas na de laatste wedstrijd de beslissing voor de eerste 7 teams in de stand. Zo ook voor Stedum en Westerlee die op zaterdag 6 mei hun wedstrijd speelden. De zon was er volop door gekomen en de temperatuur steeg, net als de gezonde wedstrijdspanning, met de minuut.
Stedum had de 3 punten nodig om nog mee te doen voor het kampioenschap, als Westerlee mee wilde doen in de nacompetitie moest het 1 van de laatste wedstrijden van de competitie winnen.

Op een hobbelig en droog veld floot de scheidsrechter om half drie voor het begin van de wedstrijd. Beide teams probeerden meteen druk te zetten wat zorgde voor een paar rommelige eerste minuten. Langzamerhand nam Westerlee iets meer bezit van de helft van Stedum wat zorgde voor onrust voor het doel, echte schietkansen waren er niet. Daarentegen kwam Stedum er af en toe snel en gevaarlijk uit.

Nadat Westerlee in de 5e minuut een grote kans niet wist te benutten, schoot Stedum na 9 minuten op het doel van keeper Joerie Jansen. De bal vloog echter over, wel zorgden de veel bewegende voorhoedespelers voor onrust in de verdediging van Westerlee. Het was even zoeken naar de juiste overname van spelers van elkaar.

In de 12e minuut ontstond er zo eenzelfde situatie waar een speler van Stedum goed gebruik maakte van de ruimte die viel, hij drong door in het 16-meter gebied. De keeper kwam goed uit, blokkeerde de bal en daarmee de speler. De scheidsrechter zag hier een overtreding in en dus een penalty, die echter op een prachtige manier buiten het doel werd gehouden. De wedstrijd werd met een 0-0 stand vervolgd.

Het spel ging hierna heen en weer, er is nog steeds veel onrust op het veld, het leek alsof de angst om een goal tegen te krijgen groter was dan de mogelijkheid om iets zorgvuldig op te bouwen.
Na 25 minuten dreigde Westerlee iets meer, terwijl Stedum nog steeds het meer bewegende team was maar hier vonden de spelers elkaar niet. Zonder afbreuk te doen aan iets was het “hotseknots” gehalte van de wedstrijd groot.
Dan volgde er in de 31e minuut een corner vanaf de linkerkant voor Stedum. De bal werd strak voor het doel geschoten en daarna bij de eerste paal in het doel gewerkt. Twee spelers van Westerlee stonden aan de grond genageld. 1-0 voor de mannen uit “Steem”. Eigenlijk een kopie van de eerste wedstrijd waar dit ook het geval was.
Binnen een minuut kreeg Westerlee aan de andere kant een goede kans, waar de keeper de bal los liet. Hier werd echter niet van geprofiteerd door een Westerleeër. Zo gingen de spelers met een 1-0 stand naar de kleedkamer.

Na de rust nam Stedum de eerste periode veel meer initiatief. Vooral langs de rechterkant van Westerlee kwam het een paar keer gevaarlijk door. Westerlee koos vaak voor de lange bal en langzamerhand vielen er grote ruimtes op het middenveld. Stedum stond overal kort bovenop en hoefde met de voorsprong niet echt grote risico’s te nemen en Westerlee miste steeds meer de bindende factor op het middenveld en daardoor werd er niets gecreëerd. De ruimtes tussen de linies werden steeds groter.

Westerlee zag de minuten weg tikken maar bouwde weer wat beter op, Stedum maakte gebruik van de lange bal, wat zorgde voor veel dreiging richting het doel van de tegenstander. De keeper van Stedum speelde in deze fase van de wedstrijd een bepalende rol en werkte twee tot drie keer de bal goed uit zijn doel.
12 minuten voor het einde kreeg Stedum een vrije trap net buiten het 16-meter gebied. Hoewel er een muur van een aantal spelers stond werd de bal prachtig in de verre hoek gewerkt. 2-0 en het beslissende moment in de wedstrijd. Dit was bij beide teams te zien.

De laatste fase van de wedstrijd was Stedum veel feller op de bal, het team kon afwachten. Daar waar het daarvoor nog alle kanten op kon gaan, leek het voor de mannen van Koeperlaand nu onmogelijk om deze stand nog om te buigen. Toch hervond Westerlee zich en er werd met meer risico begonnen aan de overgebleven speeltijd. Dat er daardoor meer ruimte achterin was werd voor lief genomen, waardoor Stedum nog een laatste goal kon maken. Op fraaie wijze omspeelde de speler de achterhoede van Westerlee waarna hij de bal zeer zelfverzekerd in het doel schoot. Kort daarna floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.

Met een 3-0 stand liepen de spelers van het veld. Het zal voor de neutrale toeschouwer geen goede wedstrijd zijn geweest, de onrust overheerste en er waren weinig uitgespeelde situaties. Beide teams wisten maar kort balbezit te houden, situaties waarbij de achterlijn werd gehaald en er een voorzet volgde of spitsen die vrij werden gezet voor de keeper waren maar weinig te zien. Feit was wel dat Stedum nog steeds mee doet om het kampioenschap, Westerlee zal volgende week punten moeten halen wil het team nog mee doen aan een vervolg van de competitie.