Op 15 juni bestaat de voetbalvereniging officieel 75 jaar. De oprichting vond dus ruim 1 maand na het einde van de oorlog plaats. In de jaren ’30 van de vorige eeuw werd er ook al in competitieverband gevoetbald, maar mede door krappe financiën moest er na een aantal jaren weer gestopt worden.

Onze jubileumcommissie was al volop bezig met de voorbereidingen van de viering toe de corona-crisis flink wat ‘roet in het eten gooide’. De geplande activiteiten in de maand juni zijn daardoor uitgesteld naar een nader te bepalen tijdstip na de zomervakanties.
Ons werk aan een jubileumboek kan gewoon doorgaan, en we willen alvast een tipje van de sluier oplichten. De inhoud zal voornamelijk bestaan uit een historisch overzicht van het voetbal in Westerlee, en wordt voorzien van veel foto’s. Het boek zal in het dorp huis-aan-huis bezorgd worden, en verder ontvangen alle leden, donateurs en sponsors buiten het dorp uiteraard een exemplaar. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door de vele sponsors die ons d.m.v. een advertentie ondersteunen.

Op deze pagina staan 2 foto’s die elk een hoogtepunt in de historie van de club verbeelden:

Het 2e elftal dat op 2e Paasdag 1949 kampioen werd in de 3e klasse D van de G.V.B. d.m.v. een 1 – 4 overwinning op Noordster 3 in Oude Pekela.
Achter: Mentco Rendering, dhr. Jager, Albert Pronk, Pieter Jager, Reint Brouwer, Hendrik Buur, Joke Jager, Wilto Rendering, Jannes Slijm, Adam Nieboer, Bertus Buur. Midden: Grieto Feiken, Daniël de Wal.
Voor: Hendrik Jager, Haro  Swiersema, Anno Jager, Roelie Tuin, Gerrit Venema.

Het 1e elftal van het seizoen 2003/2004. Dit team behaalde tot nu toe de hoogste competitie notering ooit in de geschiedenis van de voetbalvereniging, n.l. een 3e plek op de ranglijst van de 3e klasse C.
Achter: Uco Veen (sponsor), Michiel Kloosterboer, Jimmy Kruize, Leo Jonker, Wilfred Meulenbelt, Riemer Dijkstra, Rien Louwes, Edwin Kok, Peter Prins, Gert Dekker (trainer)
Voor: Jan Rieks (verzorger), Richard Nuus, Jan Jager, Richard Prins, Arjan Dik, Koeno Nomden, Jan Willem Evers, Hindrik Kok (leider)

Een inkijkje in het boek plaatsen we hier alvast:

Heroprichting als zondagvereniging
Na de oorlog was de animo voor het voetbal snel weer terug, en werd de v.v. Westerlee opnieuw opgericht op 15 juni 1945 met maar liefst 60 leden. Onder aanvoering van weer Johannes Kielman, Mentco Rendering, Kier Hut en Lammert Doedens werd er besloten weer op zondag te gaan voetballen. In  oranje shirts en zwarte broeken, met gebreide oranje kousen. De zwarte broekjes werden pas later ingeruild voor witte. Gespeeld werd er weer op het land van de Hoge Waal’n, achter de pastorie. Dit werd gekocht door Jan Klooster voor duizend gulden, zodat het kon worden gehuurd. Het veld was gemakkelijk bereikbaar, want het lag achter Café Brouwer, dat ook het clubhuis was geworden.
Er kwamen nu ook statuten, maar om die Koninklijk goedgekeurd te krijgen moest er wel fl. 175,- op tafel komen. Dit lukte, en bij het opstellen van de statuten werden die van Alto als voorbeeld gebruikt.
Net zoals voor de oorlog werden er jongens opgesteld die niet op zondag mochten voetballen, en die  hun namen niet gepubliceerd wilden zien. En dus kwamen de aanduidingen N.N.1, N.N.2 enz., weer op papier. Deze keer waren het bijv. Elibertus en Anno Mantjes, Bertie Ufkes en Wubbo Rendering die zich liever niet genoemd zagen. De tenues van de “Niet Noemens” werden gewassen bij het café, en het omkleden gebeurde gewoon in de keuken. Daar stond vaak soep te trekken, en regelmatig konden de voetballers de verleiding niet weerstaan…………want van een voetbalwedstrijd krijg je honger. En dus vond de familie Brouwer dikwijls “de hond in de pot”.
Het vervoer naar uitwedstrijden gebeurde met de fiets, maar ook wel met een tractor of de bodewagen van Lesterhuis. In die tijd namen de boeren n.l. de eerste tractors in gebruik. Eigenlijk waren het A-Fordjes, die omgebouwd werden voor hun nieuwe functie. De omgebouwde auto/tractor werd voor een wagen gezet met daarop een aantal stropakken. Dit alles bleek een prima middel van vervoer naar de uitwedstrijden. Poorter en later Lammert Doedens, zorgden voor deze voorziening en clubs als ASVB, MOVV en Sellingen werden op deze manier bezocht. Later bezocht men de tegenstander ook wel met de bus.

Tot zover een heel klein gedeelte uit het jubileumboek……….

We hopen na de zomer nog een mooi feest te kunnen vieren.